Kreatin – az izom építőköve

A kreatin az izomsejtekben található természetes anyag, amely részt vesz az izomösszehúzódáshoz szükséges energia előállításában. Három aminosavból képződik: arginin, glicin és metionin.

Felhasználóik

A kreatin-kiegészítőket általában sportolók és testépítők használják a teljesítmény javítására nagy intenzitású, rövid ideig tartó tevékenységek, például súlyemelés és sprintelés során. A kreatin vélhetően úgy működik, hogy növeli az izomsejtek energiaellátását, ami segíthet a teljesítmény, az erő és az állóképesség javításában.

Kognitív előnyök

A kutatások azt is sugallják, hogy a kreatin-kiegészítők előnyösek lehetnek bizonyos betegségekben, például izomdisztrófiában és Parkinson-kórban szenvedő egyének számára. Emellett egyes tanulmányok szerint a kreatin kognitív előnyökkel is járhat, például javíthatja a memóriát és a gondolkodási képességeket.

Fontos tudnivalók

A kreatin számos formában kapható, beleértve a porokat, kapszulákat és folyadékokat. Fontos, hogy a kreatin szedésekor tartsuk be az ajánlott adagokat és maradjunk jól hidratáltak, mivel kiszáradást okozhat, ha nem elegendő vízzel együtt fogyasztjuk. Az is fontos, hogy a kreatin szedése előtt beszéljen egészségügyi szakemberrel, különösen, ha bármilyen alapbetegségben szenved vagy gyógyszereket szed.

Népszerűsége

A Nemzetközi Sporttáplálkozási Társaság 2020-as felmérése szerint a kreatin a sportolók és a fitneszrajongók által használt legnépszerűbb sportkiegészítő, a válaszadók mintegy 80%-a jelezte, hogy használ kreatint.

Energialöket

A kreatin gyakran megtalálható az edzés előtti étrendkiegészítőkben is, amelyek célja az energialöket és az edzés teljesítményének javítása. Széles körben kapható a táplálékkiegészítő boltokban, bioboltokban és online.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.